ДОГРАМА,БЛИНДИРАНИ И ИНТЕРИОРНИ ВРАТИ,ЗИМНИ ГРАДИНИ, ЩОРИ, ETALBOND, СТЪКЛЕНИ ВИТРИНИ, СТЪКЛА И СТЪКЛОПАКЕТИ, ПАРКЕТ, КЛИМАТИЦИ

Дограма

Полезна информация

Дограмата е от основно значение за едно жилище, като от нея до голяма степен зависи дали то ще е топло, тихо, уютно и възможността това жилище да се превърне в желаният наш ДОМ.

От прозорците и вратите в нашите домове до голяма степен зависи нашето здраве. Колкото повече слънчева светлина прониква в дома, толкова по-добро е настроението на обитателите му. В града те ни защитават от уличният шум и прах, на село, наобратно, пропускат свеж въздух, песните на птичките, шума на гората и ромоленето на ручея ...

В днешно време качествените прозорци и врати са стока, достъпна по цена за все по-голяма част от населението. Все по-бързо се внедряват нови технологии. Многообразието от прозоречни конструкции, представени на днешният пазар, значително затруднява избора на оптимален вариант за всеки конкретен случай. 

Ще разгледаме последователно различните характеристики на дограмите, техните основни видове, предимствата и недостатъците им, трайността и отношението качество/цена на предлаганите системи.
Важно е да се направи разлика между фирмата производител на профилите и фирмата, която произвежда дограмата.
Oсновните световни производители на  PVC и/или алуминиеви профили са :

1. DECEUNINCK - THYSSEN POLYMER – Белгия - Германия
2. SCHUCO - Германия
3. VEKA – Германия
4. REHAU - Германия
5. ALUPLAST - Германия
6. SALAMANDER – Германия

7. ETEM - Гърция
8. ALUMIL - Гърция


Основни производители на профили за производството на PVC и/или алуминиева дограма за България са:
Profilink, Steelmet,Weissprofil, Blick, VIVA PLASТ, KMG.

 Фирмите които закупуват тези профили и изработват дограмата според вашата поръчка са безброй много и не всички от тях изработват качествена дограма.

Процесът на правилното консултиране, оценката за нуждите на клиента, решенията свързани с изпълнението на проекта/задание, съобразяането с възможностите на клиента, изработката и монтажът , това са взаимно свързани етапи от постигането на  цялостният краен продукт и взаимната удоволетвореност от положените усилия.Запомнете :
Основните фактори са: ЦЕНА , КАЧЕСТВО , СРОК.


Никога не може да е евтино, качествено и бързо. 
Могат да присъстват два от изброените варианти, но винаги за сметка на третият ! Това показва практиката , която никога не лъже!

Ние, ще ви помогнем да се ориентирате в лабиринта от видове дограма, производители на профили , както и ще ви предоставим всякаква допълнителна информация така, че когато започнете да избирате вашата дограма да се чувствате комфортно, и да направите добър и правилен избор.

Основните характеристики на дограмате са:

• Материал на дограмата – това е и характеристиката, според която се прави основното разделение на видове дограма. Основните материали от които се произвежда дограма са , алуминия и PVC, което и определя основните видове дограми.

• Брой камери на дограмата – тази характеристика се отнася основно за PVC дограмите, като моделите варират между три  , четири ,  пет и шест и дори седем камерни. Също така моделите варират и според дебелината на дограмата, като тя Важно е да се отбележи, че се броят само камерите определящи ширината  на дограмата, както и дебелината на стените на профила. . Броят на камерите има пряка връзка с коефициента на топлопроводимост и шумоизолация. По-големия брой камери осигурява по висока степен на топлоизолация и шумоизолация, но и от своя страна оскъпява дограмата.
• Ширина на термомоста - за алуминиевата дограма  е важна ширината на термомостът, PVC вложка, съединяваща външната част на алуминиевият профил със вътрешната му част, т.е. тази PVC вложка е конектор и в същото време изолатор, който предотвратява проводимостта на алуминият. По този начин температурата на алуминият от външната му част е различна от тази в помещението , като по този начин се постигат добри изолационни качества на дограмата .


СТЪКЛОПАКЕТ• Стъклопакетът е друг много важен елемент на дограмата, защото играе огромна роля за изолацията, видимостта и пропускането на светлината. Той може да бъде , двуслоен и трислоен, в зависимост от броя на стъклата, а те от своя страна могат да бъдат както еднакви, така и различни по отношение на дебелина, материал, дизайн и т.н.т.
-->

 Стъклопакетът се изработва от две или повече стъкла, разположени на разстояние едно от друго, посредством дистанционер
Изборът на подходяща комбинация от стъкла и отстоянието между тях, е от изключително значение - приблизително 80% от площта на прозореца е от стъкло.
Основните характеристики на стъклопакета се определят от коефициентите за светлопропускливост и топлоизолация
. За постигане на по-добри показатели на тези параметри, е необходимо в пакета да участва стъкло с нискоемисийно покритие, като едновременно с това ширината на дистанционера бъде съобразена с оптималната - 19-33 мм.
Разстоянието между отделните стъкла може да е въздух, но може и да бъде специален газ – основно аргон, който притежава по-малка топлопроводимост и повишава изолационните качества. Останалите материали от които е изработен стъклопакета също оказват голямо влияние – дистанционер ( метална шина разделяща стъклата), абсорбентът който е вложен в дистанционера (химикали намаляващи влажността на въздуха в стъклопакета) и херметизатора (в основата си силиконови лепила или хотмейл, които затварят херметично няколко стъкла в един стъклопакет)
.Нискоемисийното стъкло – т.нар. К стъкло е висококачествено флоатно стъкло с нанесено пиролитно /твърдо/ или магнетронно /меко/ покритие, върху една от плоските страни. За да бъде ефективно, то трябва да бъде поставено от вътрешната страна на прозореца, като защитния слой е поставен с лице към образувания от двете стъкла въздушен слой.
Стъклопакетите, изработени с нискоемисийни стъкла, намаляват в голяма степен загубата на топлина през прозореца, подобряват топлоизолацията и свеждат до минимум появата на конденз. Те са с повишена енергийна ефективност и спестява до 30% от разходите за отопление през зимата. Подходящи са за помещения със северно изложение.

Разновидност на нискоемисийното стъкло е така нареченото високоенергийно или многофункционално стъкло. То е с магнетронно покритие на база сребро и позволява постигане на отлични резултати - защита от слънце, оптимална прозрачност, подобрена топлоизолация.
Стъклопакетите, изработени с високоенергийно стъкло, са изключително подходящи за помещения с южно изложение. През лятото не допускат слънчевата енергия да проникне в помещението, а през зимата не позволяват загубата на топлина през стъклото. Спестяват до 35% от разходите за отопление.


Освен обикновено (прозрачно)  стъкло, отбелязвано като бяло  се предлага богата гама оцветено стъкло, а също така специални стъкла , закалени и т.н.т.
Възможностите за избор на стъкло са многобройни в зависимост от постигането на желаният ефект и изискванията .

 

ОБКОВ  -->Основна роля за създаване на удобство и сигурност на прозорците и вратите играе обковът. Добрият обков осигурява безпроблемно функциониране на врати и прозорци по всяко време и дълъг живот на експлоатация. Най-доброто решение за всеки домашен прозорец е многостранно регулируем във всички посоки обков:

Производителите на дограма предлагат различни начини за отваряне на крилата на прозорците във вашия дом, както и някои по-нестандартни и оригинални решения:Световно известните производители на обков са :

  •  Siegenia
  •  Maco
  •  Roto
  •  Geze
  •  GU
  •  Winkhaus
  •  Aubi

        -->   • Обковът също е важна част от дограмата. Това са дръжките, пантите и механизмите на дограмата. Тъй като те са подложени на най-много движение и натоварване, от тях зависи също издръжливостта на дограмата. Също от него зависи начинът на отваряне. Основните видове са: със странично (вертикално) отваряне, горно (хоризонтално) отваряне, комбинирано отваряне (хоризонтално и вертикално), падащо крило, плъзгащи се , тип хармоника, механизъм тип VW.  Различните отваряния могат да бъдат ляво и дясно, и отваряне навътре и отваряне навън, според желанията на клиентите.
Обковът може да бъде стандартен ( обикновен ) , усилен , противовзломен и специален. Могат да бъдат добавени  и димоуплътнения.
В зависимост от изискванията и предназначението си , обковът предлага голяма възможност за избор, начин на отваряемост и фунционалност.
Естествено дограмата може да се изработи и без никакво отваряне. Според наличието на отваряне и видът му се определя и цената на дограмата.


АЛУМИНИЕВА ДОГРАМА

- Алуминиева дограма се дели на два вида – дограма с термомост (термично прекъсване) и такава без термомост. Термомостът представлява пластмасова вложка, която разделя профила на две части – външна и вътрешна и прекъсва топлопроводимостта на метала от вън навътре и обратно. Основна характеристика на термомоста е неговата ширина. Желателно е тя да е минимум 16 мм.
 Дограмата без термомост се използва основно за вътрешни врати, преградни пана и там където топлоизолационните качества не са от първостепенно значене., а тази с термомост се използва за външни врати, прозорци и фасади.
Предимствата са, че алуминиевата дограма се характеризира със здравина и лекота, голямо цветово многообразие, има възможност за използване на стъклопакети с различни характеристики, повишена износоустойчивост от външни атмосферни условия и практически не старее. Алуминият дава възможност да се изработят по-фини рамки на прозорците, което позволява да се увеличи площта на светлия отвор на дограмата и да влиза по-голямо количество светлина.
Недостатъци: алуминият е много добър топло проводник и за повишаване на изолационните качества на дограмата е задължително наличието на качествен термомост, което оскъпява дограмата значително. Ако дограмата не е качествена може често да се образува конденз.


PVC ДОГРАМА
                                             
- PVC дограма – в последните 15 г. това е най-разпространената дограма заради оптималното съотношение цена/качество.
Материалът, от който е изработена е полимер (поливинилхлорид) като, често се добавят различни добавки за повишаване на качествата.
Предимство на тази дограма е, че самият материал е добър изолатор на температура и съчетан с многокамерна изработка осигурява наистина отлични изолационни качества, като фактор за изолационните и качества е не само броят на камерите на профила, а също така ширината на профила и дебелината на стените му.
Може да бъде оцветен в широка гама цветове, като дори има модели с цвят и шарки наподобяващи дървесен декор, което  постига естетическия ефект на дървената дограма.
Формата и оптиката на дограмата, позволява много различни изгледи и комбинации, които да отговарят на Вашите изисквания.
Материалът е екологично чист и подлежи на рециклиране.
В зависимост от конкретните изисквания и предназначение , вариантите за съчетаване и комбинацията от профили и обкови е многообразен и предоставя богат избор.
Възможна е изработката на нестандартни форми , материалът позволява изработката на сводове, многоъгълни конструкции и др.

Недостатък на тази дограма е стареенето във времето и уязвимостта и от механични повреди (одрасквания, удари). Дори ако използвате абразивни почистващи препарати можете да нарушите гланцирания повърхностен слой.

За поръчки и консултация , моля обърнете се към нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар