ЕТАЛБОНД, ЛАМИНАМ, ДОГРАМА, ОБЛИЦОВКА НА СГРАДИ, ФАСАДНИ СИСТЕМИ, МЕТАЛНИ КОНСТРУКЦИИ, ЩОРИ и ОХРАНИТЕЛНИ РОЛЕТКИ, СТЪКЛЕНИ ВИТРИНИ, СТЪКЛА И СТЪКЛОПАКЕТИ, ВИНИЛ

петък, 24 декември 2010 г.

Помощ за потребителя

Причини за появата и начини за разрешението на проблема КОНДЕНЗ.

Обилното проветряване създава добър климат в помещенията и пречи на възникване на строителни щети , дискомфорт и неприятности.

Неприятен и често срещан проблем, който възниква след монтажа на дограмата при клиентите, е т.нар. конденз.
Преди да бъде монтирана новата дограма , необходимо е да се запознаете предварително с този проблем и да бъдете наясно с това, че за тази "напаст" причините са комплексни и в повечето случаи , производителят и материалът вложен в производството не са отговорни и виновни за появата му.

Когато са спазени правилата за изработка на дограма , при подходящ избор на профила и ако не сте си поръчали дограма с така наречения "студен" алуминий и въпреки това откриете стичащи се капки по стъклата и/или профилът на дограмата и поява на мухъл и плесен в помещението, то сте се сблъскали с най-естественото физическо явление - при срещане на топъл въздух със студена повърхност и пренасищането на въздуха в затворено помещение с влага - конденза!


Дори и най-добрите и качествени стъклопакети се изпотяват, когато въздуха в помещението е с високо съдържание на влага и/или когато разликата в температурите на помещението и външната температура е > 25°С.
Във всяко домакинство при готвене, вземане на душ или сушене на пране, възникват невероятни количества на пара във въздуха, която оставайки в помещението контактува с дограмата.



Северно изложените части на жилищата са предразположени към по-обилно кондензиране на влагата по стените и/или стъклопакета на дограмата, тъй като огряването им от слънцето е минимално или въобще липсва и високата влажност в помещанията е постоянна през цялата година.

По време на осем часа сън един човек издишва във въздуха около 1 литър вода под формата на пара. В едно домакинство от четирима души за един ден се отделя под формата на изпарения общо 10 литра вода.
В помещения , в които се отглеждат цветя е възможна появата на конденз в следствие на повишената влажност на въздуха.
Скоро построени сгради, жилища след извършване на ремонтна дейност или с недобра хидроизолация, имат често срещан проблем с т.нар. конденз.

Чрез допълнителните количества вода, която се появява и задържа в помещенията, причината за което посочихме в гореизложените примери, възниква едно пренасищане водни пари , което води до ефекта на кондензация.

Тази влага трябва да бъде изведена навън, остане ли в къщата, се появяват щети по мебелите и стените - в последствие се образува мухъл. Влажните помещения създават по този начин лош и увреждащ климат на живеене.

Появи ли се мухъл в помещението, това е сигурен признак за прекалено висока влажност във въздуха. Най-удачно ще се справите с мухъла чрез изсушаване. Усилено проветряване и правилно отопление е най-добрият начин да изгоните мухъла от дома си и да създадете здравословен климат за Вас и Вашето семейство.

Старите дървени прозорци създават един вид непрекъснато поветряване, тъй като никога не са напълно уплътнени. За разлика от тях новата дограма трябва непрекъснато да бъде отваряна, за да може влагата от помещенията да излиза навън.



Няколко съвета от нас, за да избегнете кондеза в ДОМЪТ Ви:

1. Проветрявайте сутрин всички помещения около 20 - 30 мин.
/ преди всичко баня , спални помещения, кухня. /
2. Проветрявайте по време на деня 3 - 4 пъти като създавате леко течение. Това важи най-вече след готвене и къпане.
3. Ако имате вграден механизъм за двуплоскостно отваряне, много е важно да не проветрявате само чрез него, а да отваряте широко крилата.
4. По време на проветряването спрете парното.
5. Отоплявайте всички помещения на жилището равномерно и се постарайте през вечерните часове температурата да не падне с повече от 10°С от обикновенно поддържаната. По този начин се възпрепятства кондензирането на влагата от изстудените стени и тавани.

Освен тези лесно изпълними съвети съществува и друго решение на проблема "конденз".

Прозорците могат да бъдат оборудвани със специален тип отваряне , микровентилация , възможно е поставянето на клапа над  стъклопакета , работещ на принципа на разликата в атмосферното налягане, устройство съчетано със стъклопакета на дограмата, което се управлява ръчно и позволява проветрение на помещението при затворени крила на прозорците. Решение е и фрезоването на допълнителен отвор в крилата на прозорците.

Възможен е и избор на т.нар. механизъм Regel-air. Поставя се на касата на отваряемите части на дограмата, като се поставя специално гумено уплътнение на необходимите места, осигурявайки циркулация на въздухът в помещението. Съчетанието на тези решения с влагоулавител, дава желаните резултати.
Преди всичко изборът на подходящ клас дограма, видът на стъклопакета и конструктивното решение, което ние можем да предложим, в много висока степен предотвратяват последващи главоболия от това естество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар