ЕТАЛБОНД, ЛАМИНАМ, ДОГРАМА, ОБЛИЦОВКА НА СГРАДИ, ФАСАДНИ СИСТЕМИ, МЕТАЛНИ КОНСТРУКЦИИ, ЩОРИ и ОХРАНИТЕЛНИ РОЛЕТКИ, СТЪКЛЕНИ ВИТРИНИ, СТЪКЛА И СТЪКЛОПАКЕТИ, ВИНИЛ

петък, 24 декември 2010 г.

Отваряемост на вратите и прозорците


Варианти на отваряне на прозорците и/или вратите.
Отваряемите части на дограмата за улеснение тук ще наричаме крила.



Когато решим да сменим или поставим нова дограма в домът си , можем да изберем или да разработим различни варианти по отношение на отваряемостта и функционалността на дограмата. Най-често срещаните начини са стандартните, а именно:

 - едноосово отваряне - това е обикновено отваряне с дръжка вляво или дясно на прозорецът или вратата.
 - двуосово отваряне - същото , както едноосовото отваряне с допълнение - отваряне в вертикална плоскост / отцепване на горният край на крилото / до 15˚ , като този начин позволява контролирано проветрение, без да ограничава свободното пространство е помещението.




- летящ делител - това са 2бр. крила , които се затварят едно към друго и при отворено положение , липсва вертикален профил между тях. Използва се когато желаем да се наслаждаваме на просторна гледка или ни е необходим отвор за внасяне/ изнасяне на покъщнина.






 - Активно крило - това на което е поставена дръжка.
 - Пасивно крило - без дръжка отваря се чрез сюрмета или пасивна мартина.

Вариантите на отваряемост са:
- 2бр. едноосови крила, едното е с дръжка / активно крило / , а другото / пасивно /със сюрмета или пасивна мартина/ лостче , чрез което  крилото се отключва от касата /.
- 1 бр. двуосово крило с дръжка / активно крило /, 1бр. едноосово / пасивно крило / със сюрмета или пасивна мартина.



 - падащо крило - това е необходимо когато отваряемата част на дограмата е в горният и край / физкултурни салони, промишлени сгради, складове, училища, сервизни помещения и т.нт./, крилото се отваря във верткална плоскост / пантите са разположени хоризонтално в долният край на отваряемата част /.





За този вид отваряемост е възможно добавянето и употребата на механизъм с въже или лостова система, за да е удобен и лесен начинът на управление.


- плъзгане - това е хоризонтално придвижване вляво и дясно на крилата на дограмата.



Стандартният начин на изработка е рамка, вградена в отворът, по която се плъзгат 2 крила - двойна релса, отваряемост на 50%, като в този случай едното крило се придвижва и припокрива другото.


Съществуват други варианти на изработка :
- единична релса - 1 бр. крило 100% отваряемост - монтаж челно на стена , като крилото се плъзга до стената и изпълнява функцията на плъзгаща врата. Касата е извън отвора вляво или вдясно в зависимост в коя посока се плъзга крилото.
- единична релса - 2 бр. крила 50 % отваряемост - монтаж челно на стена,плъзгаща двукрила врата, като крилата се плъзгат до стената - едното вляво , двугото вдясно.
Касата е извън отвора вляво и вдясно.



- двойна релса - 2бр. крила 50% отваряемост, като едното крило е фиксирано , а другото се придвижва и го припокрива.Касата е вътре в отвора.
- двойна релса - 4бр. крила 50% отваряемост, като 2 крила се движат по едната релса вляво и вдясно припокривайки другите 2 крила в краищата на рамката. Касата е вътре в отвора.
- тройна релса - 3 бр. крила 66 % отваряемост, като трите крила се движат по цялата дължина на релсата, събирайки се в единят край на релсата. Касата е вътре в отвора.


Предлагаме изработка на плъзгане на висяща релса, монтажът на касата е челно на отвора, като липсва профил на подът.


Отваряне тип хармоника



Този тип отваряне се ползва, когато трябва да преградим помещение и същевременно при необходимост ,  да имаме възможност да използваме целият отвор.
Вариантите на изпълнение са :

- 2бр. подвижни крила, събират се в единят край.
- 3бр. подвижни крила, събират се в единят край.


 
- 1 + 2 - 1бр. отварящо се на панти крило, 2бр. прибиращи се като хармоника в другият край.
- 1 + 3 - 1бр. отварящо се на панти крило, 3бр. прибиращи се като хармоника в другият край.

Възможно е изпълнението и на различни от посочените варианти, като в тези случаи се ползва специален обков .


Паралелно плъзгане тип VW / фолксваген /




Плъзгащи се системи тип “ФОЛКСВАГЕН”
Голямото преимущество на обков PSK е, че наред с комфортното и леко придвижване на крилата, е пригоден за монтаж върху стандартни профили. PSK – Portal  притежава като допълнение към гореописаните преимущества и многофункционална дръжка, която е своеобразен “център за управление” на плъзгащата се врата: всички функции /отваряне, затваряне, плъзгане/ може комфортно да се осъществява с една ръка.
При завъртане на дръжката на 90 градуса се осъществява принудително отваряне – “падащо крило” или затваряне. Освен това обковът е защитен срещу разбиване посредством специални ъгли с противовзломни гъбовидни пъпки.
Максималното тегло на крилото е увеличено до 200кг.



Механизмът за паралено плъзгане , може да бъде поставен, както на алуминий , така и на PVC профили.



Летящи врати



Летящите врати са тези , които покриват диапазон от 180˚.
Възможно е изпълнение от стъкло, алуминий и PVC, като се използват специални за тази цел панти, които осигуряват връщането на вратата в нормално положение.
Ползват се при входове на магазини, учреждения, училища, и т.н.т.

Няма коментари:

Публикуване на коментар